KONTAKT  792 411 494

Jak przechowywać kawę?

Jak przechowywać kawę aby jak najdłużej zachowała smak i aromat?

Czy kupować kawę ziarnistą czy mieloną?

Najlepiej kupuj kawę ziarnistą i miel ją bezpośrednio przed zaparzeniem! 
Nigdy nie miel kawy na zapas, kawa mielona traci aromat po ok.. 10 minutach od otwarcia, zmielenia!

W jakim pojemniku (puszka, słoik, torebka) najlepiej przechowywać kawę?

Kawę ziarnistą czy mieloną należy przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku np. szklanym, bez dostępu powietrza i światła.
Nie należy przechowywać kawy w pojemnikach metalowych gdyż mogą zepsuć jej smak.

 

Czy w lodówce kawa będzie dłużej świeża?

Nie mrozimy kawy ani nie przechowujemy w lodówce, ponieważ niska temperatura neutralizuje, czyli uśmierca olejki eteryczne zawarte w kawie. W zupełności wystarczy trzymać ją w temperaturze pokojowej.

 

A jaka powinna być temperatura wody do zaparzania kawy?

Idealna temperatura wody do przygotowania naparu to około 90-93 stopnie. Nie zalewaj kawy wrzątkiem bo tracisz walory smakowe i zapachowe.

 

Pamiętaj, że świeżo zmielona przed zaparzeniem jest o niebo lepsza niż fabrycznie mielona. 

Stawiaj na świeżość czyli kupuj mniejsze porcje kawy a najlepiej bezpośrednio do producenta czyli z prażalni kawy.

  

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl