KONTAKT  792 411 494

Mielenie Kawy

Polecamy każdemu zakup kawy ziarnistej i własnoręczne zmielenie kawy bezpośrednio przed zaparzeniem. Warto mieć pod ręką ręczny młynek do kawy i mielić ją bezpośrednio przed zalaniem wodą.

Generalna zasada dotycząca mielenia kawy jest jedna, im kawa jest dłużej zaparzana, tym grubszy powinien być stopień zmielenia.

Nigdy nie miel kawy na zapas, kawa mielona traci aromat po około 10 minutach od otwarcia, zmielenia!

Kawę ziarnistą czy mieloną przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku np. szklanym, bez dostępu powietrza i światła.

Nasz prażalnia oferuje 3 stopnie zmielenia do wyboru: 

- DROBNE do zaparzania w ekspresach ciśnieniowych, kawa po arabsku w tygielku

- ŚREDNIE do zaparzania w ekspresach przelewowych, dripach, kawiarkach moka, aeropresach, do kawy parzonej "zalewajka"

- GRUBE do zaparzania w dzbankach i urządzeniach typu french press oraz cold brew czyli kawie parzonej zimną wodą

Pamiętajcie, że zawarte wskazówki to tylko przykładowe informacje dlatego zachęcamy każdego do eksperymentowania i zabawy z kawą, warto zmieniać stopień mielenia w zależności od zastosowanego ziarna czy mieszanki kaw, wtedy możecie odnaleźć inne, nowe nuty smakowe czy zapachowe.

Testujcie, Próbujcie, Bawcie się kawą z nami ;)

do góry
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl